DESIGN EXTENT

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza, Szczecin

Ta niezwykła przestrzeń sprzyja spotkaniom i rozmowie o architekturze, która nie pozwala być obojętnym.
SHARE
, / 939 0

Od kilku miesięcy chodziła za mną wycieczka do Szczecina aby zobaczyć naszą polską dumę architektury, czy do końca polską o tym za chwilę. Pomysł rzucony luźno został z ochotą przyjęty przez przyjaciół, pozostało dokonać rezerwacji na wspaniały koncert aby połączyć gusty fanki architektury i designu, melomanki i profesjonalisty z branży. Po przygodach z dużym opóźnieniem, w różnych emocjach dotarliśmy do celu – warto było, muzycznie i dla emocji jakie zafundowała nam doskonałą architektura.

Filharmonia Szczecińska, im. Mieczysława Karłowicza to przykład wspaniałej architektury, która wzbogaca miasto. Budynek powstał w tym samym miejscu co Dom Koncertowy, rozpoczynając nową historię muzyczną miasta. Filharmonia ma dwie sale koncertowe oraz zupełnie wyjątkowy hol główny, wysoki na kilkanaście metrów. Ta niezwykła przestrzeń sprzyja spotkaniom i rozmowie o architekturze, która nie pozwala być obojętnym.

W międzynarodowym konkursie architektonicznym na projekt filharmonii wygrali młodzi Hiszpanie Estudio Barozzi Veiga, którzy zaproponowali „lodowy zamek”. Budynek wzbudza niesamowite emocje, o czym przekonaliśmy się na własnej skórze, zdjęcia to zaledwie namiastka tych wrażeń, które pozwolą przywrócić je po pewnym czasie.

Żeby dodać szczyptę dziegciu do zachwytów – polskie przepisy potrafią zaburzyć przejrzystość architektury, poręcze które dodane zostały do klatki schodowej, przepięknej geometrycznej bryły, czy barierek w Teatrze Szekspirowskim w Gdańsku psują doskonale i perfekcyjnie zaplanowaną przestrzeń. Wkurza mnie, że 10 cm ma dla naszych BHP-owców takie znaczenie. W muzeum Guggenheima w Nowym Jorku dało się bez metalowej poręczy – zaakceptowano wizję i czystą formę.

  • Miejsce: Szczecin, Polska
  • Pracownia: Estudio Barozzi Veiga i Studio A4
  • Architekci: Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga (hiszpańska pracownia Estudio Barozzi Veiga)
  • Powierzchnia użytkowa: 12 734 m2; Kubatura: 98 200 m2
  • Projekt konkursowy: 2007
  • Realizacja: 2011-2014
  • Koszt inwestycji: 120 mln PLN

fot. Katarzyna Wielochowska

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN