DESIGN EXTENT

Bent House – 70m2 szczęścia w Tokyo

Wystarczy, że Tamotsu Nakada rozłoży ramiona i już może dotknąć budynków sąsiadów.
SHARE
, / 848 0
Bent House – 70m2 szczęścia w Tokyo

W Tokio, gdzie ceny gruntów pod budowę domów osiągają niebotyczne ceny, a gęstość zabudowy jest największa na świecie, dwóch przyjaciół z czasów studenckich zaprojektowało dom – Bent House, o powierzchni nieco ponad 70m2.

Koji Tsutsui i Tamotsu Nakada poznali się we wczesnych latach ’90, gdy studiowali architekturę na Uniwersytecie w Tokio. Nakada swoją karierę rozwijał w branży reklamowej, a Tsutsui rozpoczął praktykę u słynnego japońskiego architekta Tadao Ando, którego betonowe domy są znane ze swojej prostoty. „Marzyłem o betonowym domu, z jakich znany jest Ando” – wspomina Tamotsu Nakada.

Okazja do spełnienia tego marzenia nadarzyła się w 2010 roku, gdy w okolicy, w której mieszkał pojawiły się mikro 4 mikro działki. Zmęczony 8-letnim mieszkaniem w małym i ciemnym mieszkaniu, Nakada przede wszystkim pragnął domu z dostępem do naturalnego światła i świeżego powietrza. Do współpracy nad projektem Nakada zaprosił Koji Tsutsui, w tym czasie projektującego dla klientów Tokio i w San Francisco.

Biorąc pod uwagę małą działkę (ok 90m2), w kształcie litery L, Tsutsui zaproponował nietypowe, rozcięte u szczytu, zadaszenie domu. Składa się ono z dwóch części: klasycznej, nawiązującej do architektury sąsiedztwa oraz nietypowej, przyjmującej formę odwróconej płaszczyzny. Rozwiązanie to zapewnia dużo lepszy dostęp do naturalnego światła. Dodatkowo taka linia dachu pełni dodatkową funkcję: osłania taras i zapewnia izolację od intensywnego życia miejskiego.

Główna część domu z odwróconym dachem i dwoma świetlikami, zawiera kuchnię i część dzienną oraz znajdujące się pod nią sypialnię z łazienką (wanna z Kaldewei i umywalka Duravit). Druga część z to wejście z nieco mniejszym odwróconym daszkiem, który dostarcza światło do na korytarz na piętrze, a zarazem chroni wejście przed opadami deszczu. Komunikację między poziomami zapewniają minimalistyczne schody składające się z sosnowych bloków drewna wmontowanych w ścianę. Na parterze ściany wydzielające sypialnię i łazienkę wykonano ze sklejki, która kończy się pod sufitem, tworząc wrażenie pudelka w pudełku.

Nakada znalazł sposoby, aby zaoszczędzić pieniądze realizujące ten projekt. Na przykład szafki w kuchni wykonał ze sklejki. Jednak nie oszczędzał na meblach w części dziennej: krzesłach Finn Juhl , stole Alvar Aalto, czy lampie wiszącej Vilhelm Lauritzen.

Jeśli Tsutsui spełnił marzenie swojego przyjaciela, to zrobił to wykorzystując architekturę do wprowadzenia niebiańskiego światła w codzienną przestrzeń życia.

Projekt Bent House

Bent House Bent House Bent House Bent House Bent House Bent House Bent House

Informacje:

Projekt: Bent House
Design: KOJI TSUTSUI & ASSOCIATES
Realizacja: 2011
Lokalizacja: Tokyo, Japonia
Powierzchnia: 80 m2
Zdjęcia: Iwan Baan
Źródłokt-aa.com

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN