DESIGN EXTENT

Dom w Krostoszowicach / RS+

SHARE
, / 854 0

Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy, zainteresował projektantów otaczający krajobraz. Pagórkowaty teren oraz horyzont zamknięty linią lasu w tle stał się głównym punktem odniesienia. Dom w Krostoszowicach wpisuje się w zastaną topografię, koresponduje z krajobrazem, otwiera się na najciekawsze widoki, jednocześnie odcinając się od pobliskiej nieciekawej zabudowy. Od ulicy widzimy budynek parterowy z oddzieloną szklanym wiatrołapem częścią garażową.

Charakterystyczne bryły z wymaganym skośnym dachem pokryte w całości łupkiem otoczone są betonowym murkiem wyznaczającym platformę zawierającą oprócz budynku całą strefę wejściową z podjazdem i zawieszony nad terenem drewniany taras od strony ogrodu. Część budynku mieszcząca strefę nocną jest usytuowana poniżej. Częściowo zagłębiona w gruncie, niewidoczna od strony ulicy. Pod górnym tarasem, na poziomie gruntu znajduje się drugi taras, całkowicie zadaszony. Oba tarasy połączone są wspornikowym biegiem schodowym.

We wnętrzach biel ścian i powierzchni dachów dopełniają podłogi ze szlifowanego betonu i naturalnego drewna, szkło, drewniane schody oraz ciemne dodatki. Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna. W białym prostopadłościanie ukryto spiżarnię, gabinet, toaletę oraz całą zabudowę kuchni. Nad nim wygospodarowano otwartą antresolę z biblioteczką. Drewniane schody są eksponowanym elementem wnętrza. Po zejściu na dolny poziom można wyjść bezpośrednio na dolny taras. Na tej kondygnacji znajdują się dwa pokoje, sypialnia główna z garderobą, łazienka, pomieszczenie techniczne z pralnią oraz bulderownia do ćwiczeń. Dodatkowo, pod garażem umieszczony jest schowek gospodarczy, dostępny z zewnątrz.

1_dom-w-krostoszowicach_rs_plis_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 2_dom-w-krostoszowicach_rs_plis_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 3_dom-w-krostoszowicach_rs_plis_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 4_dom-w-krostoszowicach_rs_plis_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 5_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 6_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 7_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 10_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 11_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 12_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 13_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 14_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 15_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 16_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 17_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent

Projekt Dom w Krostoszowicach

21_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 22_aa_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 23_cc_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 24_dd_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 25_el_w_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 26_el_n_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 27_el_e_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent 28_el_s_dom-w-krostoszowicach_rs_plus_fot_tomasz_zakrzewski_designextent

Informacje:

projekt: 2013
projekt wnętrz: 2013
realizacja: 2013-2016
powierzchnia: 305m2
inwestor: prywatny

autor: RS+
arch. Robert Skitek
arch. Jakub Zygmunt

konstrukcja:
mgr  inż. Zbigniew Prucnal

zdjęcia: Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

Źródło:
rsplus.pl

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN