DESIGN EXTENT

Ekologiczny Equinoxe Residence

SHARE
, / 735 0
Ekologiczny Equinoxe Residence

Obecni właściciele bliźniaka, zlokalizowanego w okolicach Montrealu, byli niezwykle szczęśliwi po jego zakupie. Dom posiadał bardzo duże podwórze oraz był doskonale zlokalizowany: w pobliżu centrum miasta i z bardzo dobrym dostępem do transportu publicznego. Jednak sam budynek wymagał kompleksowej modernizacji. Projekt przebudowy Equinoxe Residence zrealizował zespół APPAREIL architecture.

Zgodnie z oczekiwaniami właścicieli założono wykorzystanie naturalnych materiałów, minimalizm i proste formy, nawiązujące do stylu skandynawskiego.

Na parterze pozbyto się większości ścian, aby uzyskać dużą, jasną przestrzeń. Chcąc wyodrębnić poszczególne funkcje, beż użycia ścian, architekci obniżyli podłogę salonu o 40 cm i pokryli ją parkietem ułożonym w jodełkę. Taki zabieg pozwolił na stworzenie w salonie przytulnego klimatu. Przestrzeń kuchni i salonu zamykają duże drzwi przesuwne, które łączą wnętrze domu z ogrodem. W tej części parteru na podłodze zastosowano beton polerowany, który nie tylko działa jak lustro odbijając światło, ale również pochłania i kumuluje ciepło słoneczne, co ma duże znaczenie szczególnie zimą.

Na pierwszym piętrze, gdzie znajduje się sypialnia rodziców i gabinet, stworzono szeroką, otwartą antresolę, której szklane ściany działowe tworzą wizualne połączenie z niższym poziomem. Oba piętra połączone są drewnianymi schodami i poręczą z przezroczystego szkła.

Nie tylko betonowa podłoga na parterze jest ważnym elementem bio-ekologicznym, który zastosowano w Equinoxe Residence. Ściany domu charakteryzują się wysoką energooszczędnością, a większość drewnianych elementów została wykonana z lokalnego drewna. Wreszcie, przednia elewacja budynku jest wykonana z cegieł wyprodukowanych z komponentów pochodzących z recyklingu, natomiast z tylna jest pokryta drewnem białego cedru, lokalnego materiału o wysokiej odporności na czynniki atmosferyczne.

Projekt Equinoxe Residence

appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_01 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_03 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_04 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_05 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_06 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_08 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_09 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_10 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_11 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_12 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_13 appareilarchitecture_maison-equinoxe_francis-pelletier_designextent_14

Informacje:

Architekci: APPAREIL architecture
Nazwa Projektu: ÉQUINOXE RESIDENCE
Lokalizacja: Montreal, Kanada
Realizacja: 2016
Zdjęcia: Francis Pelletier
Źródło: appareilarchitecture.com

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN