DESIGN EXTENT

Grönt Hus – budowa domu w 8 miesięcy

SHARE
, / 1101 0
Grönt Hus – budowa domu w 8 miesięcy

Budowa domu to projekt pełen nieprzewidywalnych zmiennych. Biorąc pod uwagę dostępność wykonawców, materiałów oraz zmienne warunki atmosferyczne, często jest to długa droga przez mękę. Na Lidingö, wyspie na przedmieściach Sztokholmu, architekt Per Franson realizując projekt Grönt Hus znalazł sposób, aby ograniczyć i koszty i czas budowy.

Wymagania inwestorabyły bardzo konkretne: dom miał być nowoczesny, łączyć mieszkańców z otoczeniem, kuchnia miała służyć za miejsce spotkań. Ponadto oczekiwano wydzielenia przestrzenia na sypialnię dla rodziców oraz trzy identyczne pokoje dla córek w weku 13, 11 i 9 lat.

Za domem Per Franson zaprojektował również 2 budynki o powierzchni ok 15 m2 (ograniczenie dotyczące powierzchni zabudowy dodatkowych budynków): jeden wykorzystywany jako domek dla gości, a drugi jako pomieszczenie gospodarcze.

Projektując dom dla rodziny Olivero-Reiniusa architekt nawiązał do kolorowych fasad tradycyjnych domów szwedzkich, malowanych farbą mineralną falu rödfärg, najczęściej w odcieniu czerwonym. W przypadku domu Grönt hus zaproponował zieloną elewację, dokładnie w kolorze blachodachówki szwedzkiego producenta pokryć dachowych – firmy Planja.

Przed przystąpieniem do budowy wykonawca budynku zaproponował, aby konstrukcja powstała w stolarni znajdującej się wiele kilometrów od miejsca budowy. Początkowo architekt i inwestor nie byli przekonani do takiego rozwiązania, gdyż w pierwszym scenariuszu planowali budowę domu z prefabrykowanych elementów. Ostatecznie wykonawca przekonał ich do swojej koncepcji; gdyż to rozwiązanie pozwalało na korzystanie z szerokiej ekipy cieśli, monterów i specjalistów.

Wybrany sposób budowy domu zagwarantował duży komfort pracy architektowi, no i oczywiście ekipie budowlanej. Dom powstawał w ciepłej hali, przy dobrej muzyce, a w tym czasie na dworze szalały zmiecie śnieżne, które zazwyczaj nie pozwalają na prowadzenie prac budowlanych.

W efekcie 50 % budynku zostało wykonane w hangarze, a pozostałe elementy: jak okładziny zewnętrzne, blachodachówka były montowane na miejscu. Cały proces budowy domu trwał 8 miesięcy.

Sukces tego projektu zainspirował architekta, aby kolejne domy realizować w podobny sposób, uwzględniając indywidualne potrzeby inwestorów, dostosowując plany i kolorystykę.

Projekt Grönt Hus

Korytarz o wysokości 2 kondygnacji biegnie wzdłuż całego budynku.

Biurko i krzesło zakupione w szwedzkiej sieci sklepów z wyposażeniem wnętrz Asplund, a zaprojektowane przez Lucidi Pevere.

Sypialnia rodziców: łóżko Hästens oraz dywan Mats Broberg & Johan Ridderstråle, nagrodzony Elle Decoration Swidish Design Awwards 2015 .

W jadalni lampa wisząca Splügen Bräu dostępna w sieci Flos  oraz stół Super-Elliptical (Piet Hein + Bruno Mathsson & Arne Jacobsen dla Fritz Hansen).

 

Poduszki z deseniem „Zebra” (H&M Home) i 2 stoliki zaprojektowane przez Patricię Urquiola dla B&B Italia wprowadzają kolorowe akcenty do neutralnego salonu. Sofa pochodzi również z sieci sklepów B&B Italia, a forele Pernilla 69 z kolekcji DUX.

Na zewnątrz krzesła Kartell Masters  i stół Tom Dixon.

Drugie piętro to królestwo dziewczynek; gdzie znajduje się sofa z kolekcji IKEA 2012 zaprojektowana przez Nike Karlssona. Ścianka wykonana z przeziernych elementów daje widok na parter.

Każda z dziewczynek otrzymała pokój z przytulnymi dodatkami Simon Key Bertman Textile Design & Art.

Łazienka na piętrze jest utrzymana w kolorystyce niebieskiej z barwnymi dodatkami Home & You.

 

Informacje:

Architek: Per Franson
Nazwa Projektu: Grönt Hus
Lokalizacja: Lidingö, Sztokholm, Szwecja
Realizacja: 2015
Powierzchnia: 160 m2
Zdjęcia: Mattias Wrelandc
Źródło: sverige.willanordic.se

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN