DESIGN EXTENT

Jordanki – Centrum Kulturalno-Kongresowe, Toruń

list miłosny do lokalnej społeczności
SHARE
, / 1360 0

Centrum Kulturalno-Kongresowe Jordanki to ok 22.000 m2 wyjątkowej architektury zlokalizowanej w samym sercu Torunia, w bliskim sąsiedztwie Starego Miasta wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, a terenami zielonymi. Fernando Menis, twórca tego budynku przyznał że ogromne wrażenie wywarł na nim ceglany gotycki kościół Najświętszej Marii Panny oraz starówka jako spójna całość. Zaproponowany projekt i realizacja odzwierciedla duszę miasta nawiązując do atmosfery starówki. Bryła sali charakteryzuje się rzeźbiarską formą, z zewnątrz w większości pokryta jest jasnym betonem, który przełamany jest ceglaną kolorystyką zdradzającą, dającą przedsmak tego co zobaczymy w środku. Okładzina pikado to konglomerat betonu z dodatkiem kruszywa melafirowego i cegły o charakterystycznej czerwonej barwie, to nimi wyłożona jest większa część kompleksu. W ten sposób projektant sali, nawiązał do gotyckiej zabudowy, która jest architektoniczną i historyczną wizytówką Torunia.Wykorzystane materiały łączą tradycję z nowoczesnością.

Aby zapewnić odpowiednią akustykę sali, na Jordankach zaprojektowano ruchome sufity. Składa się na nie pięć brył pełniących rolę ekranów akustycznych, które poprzez zmianę wysokości podwieszenia będą zmieniały kubaturę sali koncertowej, a przez to czas pogłosu. Wielofunkcyjność sali daje możliwość organizacji koncertów zarówno symfonicznych, popularnej muzyki różnej, widowisk teatralnych, czy operowych, a także możliwe są projekcje kinowe, organizacja targów, pokazów mody, czy konferencji. Każda z pięciu kopuł części sufitu ruchomego jest zbudowana z szkieletowej konstrukcji stalowej pokrytej blachą stalową wraz zbrojeniem. Powierzchnia zewnętrzna płaszcza kopuły została pokryta betonem metodą natryskową. Dla uzyskania niepowtarzanej faktury kopuły były ręcznie skuwane.

„Nie interesują nas projekty masowe, seryjne. Nasze budynki są niepowtarzalne, jak każde skrzypce wychodzące spod dłuta lutnika” – mówi Fernando Menis, który w swoich pracach najczęściej wykorzystuje drewno, kamień i beton, zestawiając ich kolory i faktury oraz wydobywając walory ich struktury grą światła i cienia. Podobnie jest z toruńską salą „Będzie czymś w rodzaju mojego listu miłosnego do lokalnej społeczności” – mówił mediom.

Surowa, betonowo-ceglana wielofunkcyjna sala już zyskała sympatię nie tylko mieszkańców Torunia.

  • Miejsce: Toruń, Polska
  • Architekt: Fernardo Menis
  • Powierzchnia całkowita: 21 837 m2
  • Projekt konkursowy: 2008
  • Realizacja: 2011-2015
  • Koszt inwestycji: 224 mln PLN

Dotychczasowe nagrody dla stworzonej przez Fernando Menisa sali na Jordankach:  nagroda na Festiwalu Architektury Światowej (WAF) w Barcelonie w 2010, jako najlepszy kulturalny projekt przyszłości, został również zauważony w 2012 roku na 13. Międzynarodowym Biennale Architektury w Wenecji, a także podczas Międzynarodowego Kongresu „Asocret” w Kolumbii.

fot. Katarzyna Wielochowska

Więcej na temat projektu na stronie Fernando Menis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN