DESIGN EXTENT

Kew House – patynowana stal i XIX mur

Nowoczesna interpretacja historycznej londyńskiej ulicy
SHARE
, / 918 0

Kew House, zaprojektowany przez London studio Piercy & Company położony jest w Kew Green Conservation Area w południowo-zachodniej części Londynu. Ten trzy kondygnacyjny budynek jest doskonałym przykładem integracji nowoczesnego budownictwa, dostosowanego do potrzeb rodziny z małymi dziećmi z historycznym otoczeniem, gdyż dzielnica w której jest zlokalizowany objęta jest nadzorem konserwatorskim.

Aby to osiągnąć architekci pozostawili ścianę szczytową budynku z XIX w., a następnie powtórzyli jej kształt w dwóch prefabrykowanych stalowych elementach, które tworzą skrzydła domu.

Rdzawa elewacja budynku stanowi kontrast dla starego muru. Wykonana jest ze stali, która pokrywa się rdzą w sposób naturalny w środowisku zewnętrznym, dzięki przemiennemu zwilżaniu przez deszcz i wysychaniu. W niektórych miejscach stalowa osłona pokrywa okna, jednak dostęp do światła i widoków jest możliwy dzięki serii nieregularnych otworów, umieszczonych na elewacji w świetle okna.

Przeszklona klatka schodowa łączy dwa skrzydła, tworząc wejście w przedniej części nieruchomości i zaciszne podwórze z tyłu. Poniżej znajduje się duża piwnica, która rozciąga się na szerokość całej witryny i łączy oba skrzydła na najniższym poziomie.

Układ wnętrza zaaranżowano zgodnie z oczekiwaniami rodziny. Przestrzeń wykorzystano tak, aby zarówno mieć możliwość organizacji letnich kolacji na zewnątrz, szalonych zabaw dla dzieci ale też cichych zakątków dla domowników, czy też bardzo praktycznej pralni.

Pokój dzienny znajduje się na parterze, natomiast sypialnie na piętrze. Kuchnia i jadalnia, spiżarnia i pralnia zlokalizowane są od północnej strony, natomiast salom w części południowej.

Kew-House-02

Kew-House-01Kew-House-03 Kew-House-04 Kew-House-05 Kew-House-06 Kew-House-07 Kew-House-08 Kew-House-09 Kew-House-10 Kew-House-11

Projekt: Piercy&Company
Inwestor: Lucas Family
Lokalizacja: Kew, Londyn
Typ: Budynek jednorodzinny
Powierzchnia: 360m2

Kew-House-by-Piercy-and-Company

Kew House – rzut piwnicy

Kew-House-by-Piercy-and-Company_1

Kew House – rzut parteru

Kew-House-by-Piercy-and-Company-przekrój

Kew House – przekrój

Kew-House-by-Piercy-and-Company-przekrój_2

Kew House – widok elewacji

Źródło:
Piercy&Company

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN