DESIGN EXTENT

Lathouwers Garage – mieszkanie w warsztacie samochodowym

SHARE
, / 1024 0
Lathouwers Garage – mieszkanie w warsztacie samochodowym

 

Lathouwers Garage był starym warsztatem naprawiającym samochody marki Opel, który od kilkunastu lat stał opuszczony i niszczał. Współpraca kilku twórczych przyjaciół przekształciła go w zdumiewająca przestrzeń, którą można wykorzystywać zarówno do mieszkania jak i pracy.

Nieruchomość znajdująca na na ulicy Van Tulden w miejscowości ‚s-Hertogenbosch została zakupiona przez kilku znajomych ze Studia Boot, które zajmuje się działaniami brandingowymi projektowaniem graficznym. Do pomocy przy renowacji zaprosili swoich przyjaciół i rodziny. Podstawowym założeniem projektu było wykorzystanie nie tylko starego budynku, ale również wszystkich dostępnych z rozbiórki materiałów budowlanych, elementów wyposażenia i mebli.

Z przodu budynku znajduje się murowana ściana z ogromnymi oknami i trzema wejściami, o szerokości 21 m. Sam budynek ma 3 kondygnacje, a jego głębokość wynosi zaledwie 5,5m. Natomiast przylegająca do niego stalowa hala ma na środku duży strych i zwieńczona jest baldachim. Z tyłu domu znajduje się duży ogród.

Część mieszkalna znajduje się w przedniej części budynku, poszczególne pomieszczenia są rozdzielane szafami robionymi na zamówienie. W części środkowej, pod dużym świetlikiem, znajduje się miejsce do pracy, zabawy i oglądania telewizji, pokój dzienny oraz miejsce dla gości. Natomiast z tyłu domu znajduje się przestronna jadalnia z wyjściem na ogród.

Projekt Lathouwers Garage

hilberink_bosch_garage_designextent_1a hilberink_bosch_garage_designextent_2 hilberink_bosch_garage_designextent_4 hilberink_bosch_garage_designextent_5 hilberink_bosch_garage_designextent_6 hilberink_bosch_garage_designextent_7 hilberink_bosch_garage_designextent_8 hilberink_bosch_garage_designextent_10 hilberink_bosch_garage_designextent_11 hilberink_bosch_garage_designextent_12

Informacje:

Architekci: HILBERINKBOSCH architecten i.s.m. Stdio Boot en Piet Hein Eek
Nazwa Projektu: Lathouwers Garage
Lokalizacja: s-Hertogenbosch, Holandia
Realizacja: 2013
Powierzchnia: 100 m2
Zdjęcia: Tina Home & Jean-Marc Wullschleger , Thomas Mayer, Petra Janssen
Źródło: studioboot.nl

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN