DESIGN EXTENT

Loft w brooklińskiej fabryce

przywrócenie pierwotnej struktury miejsca
SHARE
, / 755 0

Doehler_(41)Zaprojektowane wnętrze znajduje się w byłej nowojorskiej, brooklińskiej fabryce odlewów, zbudowanej w 1913 roku. W 1980 roku, fabrykę zaadaptowano na mieszkania, zasłaniając ślady pierwotnej architektury. Architekt, Alex Delaunay – założyciel SABO project, dokonując renowacji loftu postanowił odsłonić konstrukcję budynku, betonowe słupy i stropy, aby powiększyć przestrzeń i przywrócić dawną strukturę i wysoką linię dachu.

Wysokość loftu podkreślona jest serią różnych wstawek: niestandardowymi zabudowami szaf, szklanym zamknięciem antresoli, pionowymi połączeniami, które dają prywatność, a jednocześnie przepuszczają światło dzienne do każdego kąta zaprojektowanej przestrzeni.
Białe panele kontrastują z odsłoniętym betonem, z drewnianą, pudełkową konstrukcją szaf, które są  rozciągnięte od kuchni do sypialni, zintegrowane są ze schodami i półkami domowego biura.

Łazienka została zaprojektowana wokół ceramicznych płytek w kształcie diamentu. Dziewięć odcieni trzech różnych kolorów tworzą śmiałe wzory graficzne oraz gradienty. Konstrukcja przypomina o historii miejsca.

  • architekt: SABO project, Alex Delaunay
  • lokalizacja: Brooklyn, Nowy Jork
  • powierzchnia: 124 m2

źródło: SABO project

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN