DESIGN EXTENT

Przytulne wnętrza Apartamento PQ

SHARE
, / 652 0
Przytulne wnętrza Apartamento PQ

Ciepłe i przytulne wnętrza Apartamento PQ znajdują się w domu położonym w Baga, mieście w prowincji Barcelona. Mieszkanie o powierzchni 69 m2 przeszło kompleksowy remont, aby dostosować je do nowych potrzeb mieszkańców.

Autor projektu Agustí Costa z pracowni architektonicznej Estudi de disseny Agustí Costa twierdzi, iż bliskość Pirenejów zdeterminowała wykorzystanie różnych materiałów drewnopochodnych w pomieszczeniach apartamentu PQ.

Mieszkanie znajduje się na drugim piętrze 3-piętrowego domu, zbudowanego około 35 lat temu. W ramach remontu położono nowe deski podłogowe, które łączą wszystkie przestrzenie: dwie sypialnie (wcześniej były trzy), łazienkę, otwartą kuchnię z jadalnią i salonem oraz ciągi komunikacyjne.

W nowym projekcie zachowano stary podział na część dzienną i nocną, ale zastosowano bardziej racjonalne wykorzystanie przestrzeni. Stary hol przy wejściu zintegrowano z salonem, a korytarz, który prowadził do trzech sypialni i pierwotnej łazienki został zaabsorbowany w nowym układzie przestrzeni nocnej.

Nowy podział przestrzeni bez korytarzy jest otwarty i znacznie bardziej funkcjonalny. Centralny punkt komunikacyjny, łączący wejście, kuchnię, łazienkę i dwie sypialnie, posiada trzy duże przesuwne drzwi. Dzięki temu jednym prostym ruchem można ukryć drzwi, odsłaniając całą przestrzeń. A zamykając je można odzyskać prywatność.

Z racji niewielkiej powierzchni kuchni, w przestrzeń salonu i jadalni wprowadzono meble kuchenne, które z racji dyskretnych kolorów i prostej konstrukcji, zacierają granice pomiędzy pomieszczeniami. Pozostałą część salonu zajmuje przestrzeń do oglądania TV lub relaksu przy kominku.

W części nocnej sypialnie zyskały przestrzeń, dzięki podziałowi starego pokoju, który był między nimi. Zabudowa z jasnego drewna i szkła nawiązuje do ścian w białych kolorach. Łazienka zyskała dużo więcej światła i przestrzeni. Prysznic został powleczony specjalną farbą dla mokrych przestrzeni, w radosnym pomarańczowym kolorze. No i wreszcie weranda, z nowymi drzwiami nawiązującymi do wystroju sypialni, stała się przytulnym kącikiem. Słynne krzesło Toledo i drewniane półki zapraszają do wypoczynku o każdej porze dnia lub nocy.

Projekt Apartamento PQ

apartamento_pq_agusti_costa_designextent_1 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_2 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_-3 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_4 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_5 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_6 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_7 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_8 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_9 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_10 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_11 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_12 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_13 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_14 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_15 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_16 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_17 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_18 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_19 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_20 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_21 apartamento_pq_agusti_costa_designextent_22

Informacje

Architekci: Estudi de disseny Agustí Costa
Nazwa Projektu: Apartamento PQ
Lokalizacja: Bagà /Barcelona / Hiszpania
Realizacja: 2016
Zdjęcia: David Cardelús
Źródło: agusticosta.com

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN