DESIGN EXTENT

Home Otagowane Posty "projekt domu"

projekt domu

,

Rozwijająca się rodzina, dorastające dzieci często sprawiają, że nasze obecne miejsce zamieszkania staje się zbyt małe. Tak też było w przypadku rodziny z trzema nastoletnimi córkami. Dom wybudowany ponad 15 lat temu, przed narodzinami pierwszej z córek, miał 4 pokoje i przez lata pozwalał na swobodne funkcjonowanie pięcioosobowej rodziny. Z czasem jednak rodzina stanęła przed wyborem przeprowadzki do nowego domu lub rozbudowy istniejącego. Przywiązanie do lokalnej społeczności, bliski dostęp do dobrych szkół i miejsca pracy zadecydowały tym drugim scenariuszu. I tak powstał projekt Wilson St.

,

W podpoznańskim Borówcu pojawił się dom o nazwie Fence House autorstwa architektów z biura mode:lina™ . Forma domu – dwie bryły ze spadzistym dachem oraz „wbita” w nie asymetryczna kostka garażu, to współczesna interpretacja tradycyjnego stylu. Uzupełniają go proste, surowe materiały – cegły, beton oraz blacha w odcieniach szarości.

,

Budowa domu to projekt pełen nieprzewidywalnych zmiennych. Biorąc pod uwagę dostępność wykonawców, materiałów oraz zmienne warunki atmosferyczne, często jest to długa droga przez mękę. Na Lidingö, wyspie na przedmieściach Sztokholmu, architekt Per Franson realizując projekt Grönt Hus znalazł sposób, aby ograniczyć i koszty i czas budowy.

,

Obecni właściciele bliźniaka, zlokalizowanego w okolicach Montrealu, byli niezwykle szczęśliwi po jego zakupie. Dom posiadał bardzo duże podwórze oraz był doskonale zlokalizowany: w pobliżu centrum miasta i z bardzo dobrym dostępem do transportu publicznego. Jednak sam budynek wymagał kompleksowej modernizacji. Projekt przebudowy Equinoxe Residence zrealizował zespół APPAREIL architecture. Zgodnie z oczekiwaniami właścicieli założono wykorzystanie naturalnych materiałów, minimalizm i proste formy, nawiązujące do stylu skandynawskiego. Na parterze pozbyto się większości ścian, aby uzyskać dużą, jasną przestrzeń. Chcąc wyodrębnić poszczególne funkcje, beż użycia ścian, architekci obniżyli podłogę salonu o 40 cm i pokryli ją parkietem ułożonym w jodełkę. Taki zabieg pozwolił na stworzenie w salonie przytulnego klimatu. Przestrzeń kuchni i salonu zamykają …

,

  SV House jest przytulnym domem na wsi, położonym u podnóża włoskich Alp, w miejscowości Albosaggia. Naturalny kamień, drewno i szkło dają życie temu nowoczesnemu budynkowi, który jednak doskonale wtapia się w najbliższe otoczenie.  Dom, zaprojektowany przez architekta Borromini Rocco, zachowując formalną prostotę, nawiązuje do ludowej architektury obszaru północnych Włoszech.

,

Przedsiębiorcza młoda para z Montrealu zdecydowała się na remont budynku, podczas którego wyodrębniono przestrzeń mieszkalną dla małżeństwa oraz znajdujący się na parterze – lokal na wynajem. Z racji intensywnych kolorów wykorzystanych przy aranżacji klatki schodowej oraz innych pomieszczeń – projekt nazwano Canari House.

,

Położony na obrzeżach Kiszyniowia, stolicy Mołdawii, Piano House to piękny budynek zaprojektowany przez architekta Dymitra Petrov, założyciela Studio Line Architects. Dom położony jest na płaskiej działce o kształcie trapezowym z trzech stron otoczony niskimi budynkami. I właśnie te uwarunkowania zadecydowały o trapezowym kształcie domu.

,

Thorax House to minimalistyczny dwukondygnacyjny dom o drewnianej konstrukcji, który znajduje się na południowym krańcu Lansing, małej dzielnicy North York, w aglomeracji Toronto. Projekt, wykonany przez architekta Rezy Aliabadi, jest odpowiedzią na potrzeby i wymagania estetyczne klienta, nawiązuje do prostoty pierwotnego budynku.

,

Na terenach już zabudowanych domami jednorodzonymi, otoczonymi dużymi ogrodami, istnieje możliwość wyłączenia odrębnej działki, oczywiście jeśli pozwala na to lokalne prawo budowlane. Z takiej okazji skorzystali właściciele nieruchomości House D, znajdującej się na peryferiach Wiednia. Korzystne regulacje prawne pozwoliły na wyodrębnienie z dużej działki jednej czwartej jej powierzchni, co dało 443 m2 pod zabudowę nowego domu.

,

Bardziej niż mało interesujący kontekst zabudowy, zainteresował projektantów otaczający krajobraz. Pagórkowaty teren oraz horyzont zamknięty linią lasu w tle stał się głównym punktem odniesienia. Dom w Krostoszowicach wpisuje się w zastaną topografię, koresponduje z krajobrazem, otwiera się na najciekawsze widoki, jednocześnie odcinając się od pobliskiej nieciekawej zabudowy. Od ulicy widzimy budynek parterowy z oddzieloną szklanym wiatrołapem częścią garażową.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN