DESIGN EXTENT

The Attic – apartament na strychu

SHARE
, / 904 0
The Attic – apartament na strychu

Apartament The Attic znajduje się w starym budynku z 1901 w Jugenstil, w okolicach w Strasburga. To duże, dwupoziomowe mieszkanie zajmuje dawny strych budynku, który wcześniej mieszkańcy domu wykorzystywali do przechowywania różnych rzeczy.

W trakcie przebudowy korzystano z ograniczonej palety materiałów: drewnianych podłóg, czarnych, barwionych płyt MDF, z których wykonano zabudowy meblowe oraz dużych płyt ceramicznych, ułożonych w łazienkach i kuchni.

Organizacja przestrzeni w apartamencie The Attic jest prosta: wszystkie pokoje (sypialnie, łazienki, gabinet, pokój dzienny) znajdują się na poziomie wejściowym mieszkania, natomiast na ostatnim piętrze znajduje się otwarty loftspace z kuchnią, salonem i jadalnią.

Hol wejściowy wraz z klatka schodową stanowi otwartą, dwupoziomową przestrzeń rozświetloną oknem dachowym. Znajduje się ona na środku mieszkania, dzieląc parter na część z sypialniami rodziców i dzieci oraz część biurową z sypialnią dla gości. W korytarzu zbudowano ogromny black box, wykonany z czarnych płyt MDF, który ukrywa drzwi do sypialni, łazienki i pomieszczenia gospodarczego.

Stare, sosnowe podłogi, które z upływem czasu zyskały pomarańczowo – żółty odcień, zostały zachowane i odnowione. Sosnowe deski zostały poddane obróbce, która nadała im skandynawski styl i pokryte preparatami, które między innymi zapobiegają żółknięciu drewna. W efekcie podłoga na parterze to przepiękne bielone, matowe deski, które nadają wnętrzu wyjątkowy charakter.

Sypialnię główną zaprojektowano jako mały apartament, z oddzielną łazienką i garderobą. Przestrzeń ta jest oświetlana naturalnym światłem, które dopływa przez przeszklony panel dachowy. W łazience podłogi, ściany wyłożono dużymi płytkami marmurowymi (3x1m), natomiast meble wykonano z czarnego MDF-u. Z tego samego materiału, który charakteryzuje się dużo większą twardością niż lakierowane drewno, zbudowano schody prowadzące na drugi poziom, balustrady natomiast wykonano ze szkła laminowanego.

Na piętrze kuchnia znajduje się po prawej stronie dużej przestrzeni, salon z kominkiem po drugiej, a jadalnia w środku. I tylko dwa kominy z dolnych mieszkań przerywają ten otwarty plan.

W salonie obudowa kominka zawiera liczne schowki oraz miejsce na bar i przechowywanie drewna.

W kuchni do zabudowy kuchennej oraz paneli ściennych wykorzystano również czarnne płyty MDF, a wyspę wykończono marmurowymi płytkami.

Projekt The Attic:

2_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 3_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 4_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 5_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 6_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 7_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 8_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 9_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 10_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 11_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 12_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 13_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 14_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 15_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 16_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 17_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 18_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent 19_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent

20_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent

Parter: 1. Hall 2. Pokój telewizyjny 3. Główna sypialnia 4. Łazienka 5. Garderoba 6. Pokój dzieci 7. Pokój dzieci 8. Biuro 9. Pokój dla gości 10. Łazienka 11. Pralnia
21_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent

Pierwsze piętro: 1. Salon 2. Hall 3. Kuchnia. 4. Kominek. 5. Taras. 6. Taras
22_the_attic_f_plus_f_-architectes_designextent

Przekrój: 1. Salon 2. Taras 3. Pokój dzieci 4. Główna sypialnia

Informacje:

Architekci: F+F Architectes (Aurélie Fechter y Johan Fritzell)
Nazwa Projektu: The Attic
Lokalizacja: Okolice Strasburga, Francja
Realizacja: 2015
Koszt: 170 k€
Zdjęcia: Johan Fritzell

Źródło:
fplusf.fr

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN