DESIGN EXTENT

Thorax House – symetria doskonała

SHARE
, / 683 0

Thorax House to minimalistyczny dwukondygnacyjny dom o drewnianej konstrukcji, który znajduje się na południowym krańcu Lansing, małej dzielnicy North York, w aglomeracji Toronto. Projekt, wykonany przez architekta Rezy Aliabadi, jest odpowiedzią na potrzeby i wymagania estetyczne klienta, nawiązuje do prostoty pierwotnego budynku.

Nazwa Thorax House odwołuje się do RTG klatki piersiowej. Architekt wyjaśnia, że „klatka schodowa to kręgosłup przebiegający przez cały budynek, a wszystkie przestrzenie, z których korzystają mieszkańcy, to płuca, które rozmieszczone są symetrycznie po obu stronach. Można uznać, że konstrukcja budynku to żebra, mięśnie i skóra”.

Według tej koncepcji schody i platforma z listew drewnianych, które są oparte na osi centralnej, oddzielają pokój dzienny od kuchni z jadalnią  na parterze, oraz główną sypialnię od dwóch innych pomieszczeń na pierwszym piętrze. Biały kolor i drewna służą jako tło dla codziennego życia wewnątrz domu, gdzie dużą uwagę przyłożono do estetycznych i funkcjonalnych szczegółów. Np. kuchnia z jadalnią na parterze jest podniesiona o jeden stopień i tworzy jedną ciągłą powierzchnię, na którą składają się stół wyspa kuchenna.

I choć klatka schodowa dzieli dom na dwie odrębne obszary, bez problemu można zobaczyć, co dzieje się po przeciwnej stronie za pośrednictwem starannie ułożonych prześwitów. Siedząc w jadalni, można zobaczyć piękny kominek kamiennymi płytami, który znajduje się w salonie.

Ta uporządkowana atmosfera parteru jest przeniesiona na piętro, gdzie znajdują się wszystkie pozostałe pokoje. W głównej sypialni łóżko znajduje się pomiędzy półotwartymi łazienką i garderobą. Z sypialni można zobaczyć pokój dzienny przez pustkę, która jest doskonale oświetlona, dzięki zastosowaniu świetlika dachowego. Takie rozwiązanie gwarantuje dopływ naturalnego światła zarówno do sypialni jak i salonu.

Właściciele mieli potrzebę bardzo dobrego oświetlenia domu światłem naturalnym , a zarazem zależało im na zachowaniu prywatności od strony ulicy. Ten problem został rozwiązany przez zamontowanie dużych okien z widokiem na podwórko i trzech świetlików: jednego nad łóżkiem w sypialni, we wspomnianej już pustce, a wreszcie nad platformą – korytarzem na piętrze, gdzie światło przechodzi przez listwy i tworzy refleksy, który zmieniają się w ciągu dnia.

Z zewnątrz dom jest pokryty szarym tynkiem, z wyjątkiem dwóch lekkich konstrukcji aluminiowych pomalowanych na czarno przy wejściu. Jedynym akcentem kolorystycznym jest czerwony numer domu.

Projekt Thorax House

1_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 2_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 3_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 4_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 5_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 6_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 7_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 8_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 9_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 10_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 11_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 12_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 13_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 14_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 15_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 16_thorax_house_reza_aliabadi_designextent 17_thorax_house_reza_aliabadi_designextent

Informacje:

Architekt: Reza Aliabadi / rzlbd
Nazwa Projektu: Thorax House
Lokalizacja: Toronto, Kanada
Realizacja: 2015
Powierzchnia domu: 167,23m2
Zdjęcia: borXu Design
Źródło: rzlbd.com

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN