DESIGN EXTENT

Ul Wolfganga Buttressa

doświadczenie bycia jedną z nich
SHARE
, / 691 0

Czterdzieści cztery tony aluminium zostały przetransportowane i zainstalowane w Kew Gardens w Londynie. Z oddali budynek przypomina gigantyczny rój srebrzystych, zawieszonych nad ziemią owadów, z bliska to koronkowa konstrukcja z 169 metalowych prętów, z powtarzalnym wzorem, nawiązującym do plastra miodu w ulu. Inspiracją do jej powstania było życie i wpływ na naszą planetę pszczół.

Twórcą jest artysta Wolfganga Buttress, który we współpracy z projektantem i inżynierem Tristanem Simmondsem stworzył tą niesamowitą strukturę – rzeźbę. Artysta poprzez instalację zwraca uwagę na wagę procesu zapylania w globalnym ekosystemie i podkreśla konieczność ochrony naszych „żywicieli”.

Pierwotnie „Ul” został zbudowany jako centralny punkt brytyjskiego pawilonu na Expo 2015 w Mediolanie i zdobył złotą nagrodę w kategorii architektura i krajobraz. Obecnie 17 metrowa praca znajduje się w ogrodach Kew w Londynie. Najpierw można podziwiać ją z zewnątrz, aby za chwilę wejść do środka i doświadczyć bycia jedną z pszczół, tworzących jedno wielkie królestwo.
By spotęgować wrażenie przebywania we wnętrzu ula, konstrukcja została połączona z prawdziwym ulem. Aktywność ula uwidaczniają rozbłyski tysiąca diod LED wbudowanych w konstrukcję oraz rozbrzmiewające dźwięki, które emitowane są w odpowiednich frekwencjach. Wszystkie elementy sprawiają, że możemy usłyszeć „rozmowy” pszczół.

To z pewnością niezwykłe dzieło współczesnej architektury w przestrzeni miejskiej, które chciałabym zobaczyć na żywo. Już sam film oddaje organiczne wrażenie, jakie funduja nam twórca.


„Ul” w Kew Gardens będzie otwarty dla publiczności do listopada 2017 roku, więc mamy szansę na przeżycie na żywo tego wrażenia. Pozostaje tylko zaplanować podróż do Londynu w kalendarzu.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN