DESIGN EXTENT

Wilson St – efektywna rozbudowa domu

SHARE
, / 801 0
Wilson St – efektywna rozbudowa domu

Rozwijająca się rodzina, dorastające dzieci często sprawiają, że nasze obecne miejsce zamieszkania staje się zbyt małe. Tak też było w przypadku rodziny z trzema nastoletnimi córkami. Dom wybudowany ponad 15 lat temu, przed narodzinami pierwszej z córek, miał 4 pokoje i przez lata pozwalał na swobodne funkcjonowanie pięcioosobowej rodziny. Z czasem jednak rodzina stanęła przed wyborem przeprowadzki do nowego domu lub rozbudowy istniejącego. Przywiązanie do lokalnej społeczności, bliski dostęp do dobrych szkół i miejsca pracy zadecydowały tym drugim scenariuszu. I tak powstał projekt Wilson St.

W założeniach przekazanych architektowi rodzina wskazała na potrzebę dodatkowej sypialni, pracowni i miejsce na przechowywanie. Na pierwszym poziomie zaprojektowano przestrzeń wspólną, która może służyć jako dodatkowy salon, miejsce do nauki lub pracy lub po prostu do wypoczynku. Wyposażono ją w duży stół, który biegnie wzdłuż dwóch ścian i umożliwia pracę jednocześnie kilku członków rodziny. Wzdłuż trzeciej ściany ustawiono długą ławkę, która posiada schowki do przechowywania. Na tym samym poziomie umiejscowiono małą łazienkę z toaletą.

Z sypialni, do której prowadzi pięć schodków rozciąga się wspaniały widok na okoliczne drzewa i budynki. W pokoju umiejscowiono kilka dużych i małych okien, które zapewniają dobry dopływ naturalnego światła. Część z nich jest osłonięta z zewnątrz okrągłym ekranem nazwanym The Show, który gwarantuje prywatność.

Wyłożenie ścian i sufitów sklejką brzozową zapewnia przytulną atmosferę, nawiązującą do domku na drzewie. Paski diod umiejscowione w krawędzi schodów i ścian wskazują nocą drogę do łazienkę. W projekcie wykorzystano bardzo wąski zakres kolorów (szary, drewno i czarny), co wprawdzie zgodne jest z obowiązującymi trendami, jednak w tym przypadku wiązało się z daltonizmem jednego z mieszkańców domu.

Projekt Wilson St.

Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St Wilson St

Informacje:

Projekt: Wilson St.
Lokalizacja: Melbourne, Australia
Realizacja: 2016
Architekt: Nicola Dovey / Drawing Room Architecture
Powierzchnia: 50m2
Zdjęcia: 
Daniel Fuge

Źródło:
drawingroomarchitecture.com.au

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie bedzie opublikowany.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

PASSWORD RESET

LOG IN